Asunto-osakeyhtiölain mukaan varsinaisessa yhtiökokouksessa on esitettävä hallituksen kirjallinen selvitys tarpeesta sellaiseen yhtiön rakennusten ja kiinteistöjen kunnossapitoon, joka vaikuttaa olennaisesti osakehuoneiston käyttämiseen, yhtiövastikkeeseen tai muihin osakehuoneiston käytöstä aiheutuviin kustannuksiin yhtiökokousta seuraavan viiden vuoden aikana.
Lue lisää aiheesta: https://www.kiinteistoliitto.fi/blogit/lakipahkina/kunnossapitotarveselvitys2024/
Ensimmäisen ladattavan auton ilmestyessä pihalle, joudutaan tekemään ratkaisuja sen suhteen, miten lataaminen oikein käytännössä voidaan järjestää. Latausjärjestelmän toteuttamisessa joudutaan usein tekemään muutoksia paitsi autopaikoille, myös yhtiön tiloihin ja sen sähköjärjestelmään. Huomioon on otettava sähköjärjestelmän kapasiteetin lisäksi myös käytettävä latausteknologia.
Taloyhtiössä voi olla käsillä tilanne, jossa kylpyhuoneet ovat alkuperäisessä kunnossa, mutta niissä ei ole vielä havaittu välitöntä korjaustarvetta. Kylpyhuoneita olisi hyvä alkaa pikkuhiljaa uusimaan ja toiveena olisi, että osakkaat tekisivät itse tarvittavat kylpyhuonekorjaukset. Tällaisessa tilanteessa ratkaisu voi löytyä niin sanotusta kannustinpäätöksestä. On kuitenkin otettava huomioon, että osakkaita ei voida pakottaa remontteihin, eikä kannustinmenettelyä voida soveltaa silloin, kun kylpyhuoneessa on jo havaittu välitön, yhtiön vastuulle kuuluva korjaustarve.
Vaikka osakasremontin kustannukset kuuluvat osakkaalle, estettä ei kuitenkaan ole sille, että yhtiö tukisi osakasremontteja osallistumalla niiden kustannuksiin. Tämä kuitenkin edellyttää, että yhtiökokous tekee yksinkertaisella ääntenenemmistöllä kannustinpäätöksen.